SAN FRANCISCO – VYSNĚNÝ SEN VŠECH ITÁKŮ?

Strávila jsem poslední necelé 2 týdny v San Franciscu. Jedno z velkých měst Sillicon Valley a také nejoblíbenější místo na bydlení. Očividně, když jsou tam nájmy v astronomických rozměrech, ale k tomu se dostaneme.

První postřeh, že jsme v technologickém centru světa – spousta billboardů o Big Data, technologických firmách nebo o tom, jak tyto tech novinky zlepšují váš business nebo váš život. (Velký kontrast s ČR, kde na Billboardech jsou buď politici nebo Mattoni.)

Druhý postřeh byl ten, že všude kolem nás se mluvilo o technologiích a venture investorech. Člověk sedí u kávy, jedním uchem poslouchá hudbu v iPhonu a druhým vedlejší stůl, jestli neříkají náhodou něco podstatného, nezmiňují nějaké slavné jméno nebo key words.

Třetí postřeh, že jsme v SF – všude kopce! Ne kopečky, kopce! Převýšení klidně 300 m během 1 km. Občas jsem měla pocit, že lezu po čtyřech, i když jsem šla jen do kopce.

TADY se to děje! Tady je centrum vědění, pokroku a nových nápadů. Sjeli jsme kopec a dorazili jsme ke kancelářím Zyngy, o kousek dál bylo Apiary a Uber. Apiary a Uber jsme dokonce navštívili. 

V Uberu jsme se museli registrovat, jméno, email, firma a nakonec jsme podepisovali dokonce NDA! Kamarád nás mohl jen vzít na patro, kde bylo jídlo. Povyprávěl nám, jak to v Uberu funguje, na čem se pracuje, jaké jsou plány atd. Nicméně vzhledem k tomu, že jsem podepsala NDA, mohu říci jen, že Uber funguje v SF opravdu efektivně a je sakra levný. S Uber Poolem jsme se dostali na druhý konec města za 5 dolarů – pomalu levnější než místní MHD, a auto přijelo vždy do 2 minut. Byli všude!

Druhá návštěva v Apiary byla uvolněnější. Jakub nás vzal do všech pater, ukázal nám pravé hipsterské kanceláře – sprchy, místnost pro kola (Teď je tam moderní cycling. Každý CxO jezdí na kole), meeting room z provazů, zdarma beverages a obědy a samozřejmě patra plná jiných startupů.

Rozpovídal se o tom, jak tam funguje HR, nábor a propuštění zaměstnanců a proč i na 10 lidí raději nahiroval HR manažerku – antidiskriminační zákony jsou přehnaně přísné a právníci z vás vydřou kůži, pokud se jim dostane do rukou případ „propuštěná kvůli genderové nerovnosti“.

Dále pokračoval v kulturních rozdílech mezi Čechy a Amíky. Jeho story o prvním kulturním šoku, když poprvé přijel do USA, mě přivedla na myšlenku – kolik je toho člověk ochoten obětovat pro svůj business nebo svou práci?

Každý si myslí, že když dostane práci v Sillicon Valley, tak to bude úžasné. Bude bohatý a bude pracovat pro nejlepší společnosti světa. V některých případech tomu tak opravdu je. Ale není to automatické. Nejsou tyto přesstavy jen vysněné věci jako měli vietnamští dělníci, když přijeli za prací do ČR před krizí?

Nutné informace před odjezdem do SF:

Toto Vám asi nemusím říkat, ale dřív než se tam budete stěhovat, checkněte nájmy v SF. Garsonka tam stojí od 3590 USD měsíčně a domy na prodej jsou od 1 milionu dolarů. Ty domy navíc měly stěny jak z papíru.

Kolem SF jsou nějaké satelity, ve kterých se dá bydlet za rozumnou cenu, ale budete jezdit hodinu do práce a hodinu z, možná i déle. Bez auta to nejde, takže velké náklady budou za dopravu. Všechno je daleko od sebe.

Jídlo – dá se stravovat levně ve fast foodech, nákupy potravin stojí o něco víc a o restauracích nemluvím. Otočíte za každé jídlo pro dva 50 dolarů, ani nevíte jak. Navíc ne každá firma v Sillicon Valley má zavedené zdarma jídlo, takže pokud nepracujete pro Uber, Google nebo Facebook či podobné cool firmy, budete muset pořádně nadopovat kreditku nebo nosit s sebou obědy.

Dovolená. Víte, že mají jen 2 týdny dovolené? Rsp. v prvním roce většinou nemáte žádnou dovolenou, druhý rok máte jeden týden a když se poštěstí, tak třetí rok můžete mít i ty 2 týdny. Pracujete 12 hodin denně, docela často i o víkendech. Když si představím to leháro v ČR… 4-5 týdnů dovolené, sick days a k tomu spoustu dalších benefitů a pořád je na co si stěžovat.

V ČR si platem seniorního javisty budete žít jako král se všemi těmi benefity. V SF se Vaše životní úroveň nejspíš zhorší po zaplacení všech účtů. Většinu výplaty dáte za bydlení a to málo, co zbyde, na jídlo a další potřebné věci. Na druhou stranu budete mít skvělou položku v CV, že jste pracovali v Bay Area.

Pořád se Vám tam chce?

###message