PROČ SE ŽENY (A NEJEN ONY) BOJÍ ŘÍCT O VYŠŠÍ MZDU?

Kdo mě znáte, tak víte, že jsem dost “přízemní” člověk. Nejsem úplně politicky korektní. Dělám si srandu ze všeho a ze všech. Často jsem sprostá. Nemám ráda umělé kvóty a pozitivní diskriminaci. Takže když mi přistál email od Darii (Apiary) o tom, jestli bych nechtěla mluvit na výše zmíněné téma, pozvedla jsem obočí.

No dobře, říkám si. Když je to doporučení od Ládi P., tak co můžu ztratit. Promluvím si s ní a uvidíme, co z ní vypadne.

Do Hubu za mnou přišla mladá sympatická holka, která mě svým úsměvem a energií hned zvedla náladu. To je slibný začátek, říkám si. Sedly jsme si. Daria mi začala povídat o tom, proč jí napadlo toto téma, že spousta žen s jejím okolí řeší toto téma, bojí se ozvat, je jim to trapné, cítí se nepříjemně, nebo když se ozvou, tak co by měly udělat, aby byly úspěšné.

Upřímně, já jsem o své mzdě nikdy nevyjednávala. Vlastně to nebylo ani třeba, protože jsem vždy měla dost jasný plán, jak si můžu mzdu vylepšit. Vyjednávat jsem se stejně ale naučila až se založením 3Queens. Nicméně většinou to byla jednání pro firmu, ne pro mě samotnou. Napadá mě k tomu tématu ale spousta dalších věcí.

Tak jo! Zúčastním se. Snad těm ženám něco dají moje myšlenky. Ne, že by se to nedalo všechno vygooglit. Asi si spíš o tom chtějí s někým popovídat. Slyšet, že je přirozené říct si o to, co si zaslouží, a vědět, že v tom nejsou samy. Daria mi mezitím ještě poslala otázky, které budeme probírat v panelové diskuzi a díkybohu i adresu. Jinak bych jela na druhou stranu Prahy.

Nastal den D. Ještě rychle jsem toho ráno prolítla nějaké články. Dorazím na místo činu. Za barem už vidím Stop(ku), jak se pokouší dělat cappuccino. Já mám ale zamířeno ke snídaňovému baru. Není totiž nic horšího než nízká hladina cukru před diskuzí. 

V obecenstvu byli i muži a při opening otázce, jestli je někomu nepříjemné vyjednávat o platu, zvedli ruce také. Takže to dneska nebude jen o ženách.

V panelu seděla vedle mentorka Alena H., která pomáhá ženám stát se lepšími leadery. Měly jsme se nejdřív představit, říct své story a popsat náš vztah s penězmi. No, moje story už tady zaznělo několikrát. Nebudu se opakovat. Ale můj vztah k penězům je… hmm, velmi pozitivní.   Kdo by neměl rád peníze, že? Nebo přesněji řečeno, mám ráda to, co mi peníze mohou dát – svobodu. Nemusím si pak lámat hlavu nad tím, zda si tu danou věc můžu dovolit či nikoliv. Spíše přemýšlím nad tím, jestli mi to k něčemu vůbec bude.

Diskuze začala otázkou, proč se ženy bojí vyjednávat o svém platu?

Myslím, že je to dost dáno výchovou a stereotypem. Neříkám, to platí u všech! (Kdyby se chtěli ozvat jazykoví a genderoví hnidopichové.) Samozřejmě v každé společnosti a kultuře je to jiné. Mluvím spíše ze zkušeností, ať už svých nebo známých.

Ženy jsou většinou vnímány jako milé, přátelské, spíše submisivní a „agreeable“ stvoření. Když se to pak ozve, že by něco chtělo, jak muži, tak i ženy manažeři/rky jsou vyvedeni z míru, že se něco takového může stát. Ženy jsou často potom vnímány jako agresivní, moc cílevědomé a bitchy. (Omlouvám se za anglické výrazy, ale nevím, jak bych to jinak vyjádřila v češtině.)

Myslím si ale, že je to i chyba žen, protože si myslí, že musí být při vyjednávání tvrdé a neústupné jako jejich kolegové. Nemusí! Stačí si udělat dobrou přípravu. Takže jsme přirozeně přešly na další téma, jak se připravit na takovou schůzku?

  1. Udělat si research trhu. Když se můžete zeptat kolegů/kolegyň, zeptejte se. Vygooglete si data o své pozici, kolik, kdo zhruba bere na podobné pozici, co máte. Berte v potaz i objektivní informace jako velikost firmy, benefit package, firemní akcie/OPCE apod. Pokud znáte nějakého dobrého recruitera, proberte i s ním toto téma.
  2. Spočítejte si své osobní náklady. Kolik potřebujete peněz, abyste byli v pohodě, zaplatili náklady a něco vydělali navíc.
  3. Srovnejte si v životě priority. Jsou peníze to hlavní nebo můžete vyjednávat i o něčem jiném? Zkrácený úvazek, víc dovolené, účastnit se vzdělávacího programu, posunout se dál v kariéře, flexibilnější pracovní doba/home office, změna projektu. Cokoliv, co by Vás udělalo šťastnějšími. Tento seznam si připravte tak či tak. Kdyby náhodou nebyl budget, máte seznam věcí, o kterých vyjednávat stále můžete.
  4. Správné načasování. Ideální čas na vyjednávání o zvýšení mzdy je několik měsíců před performance review. Když to naplánujete měsíc po, pravděpodobně žádný budget nebude. Když to bude těsně před, budget už bude zhruba rozdělený. Když se o tom šéfovi zmíníte tak 3-4 měsíce předem, bude Vás mít v merku a při rozdělování budgetu na další období na Vás bude brát zřetel. (Introverti – můžete si domluvit schůzku klidně písemně, když je Vám blbý si o ni říct.)
  5. Důkladně si sepište věci, které se Vám podařily za poslední rok, nebo od posledního sezení se šéfem. Splněné cíle, práce nad rámec, pomohli jste kolegům, kdy a jak, jaký to mělo/může mít dopad na firmu, víceméně jakou cenu a hodnotu dáváte sami své firmě. Pokud máte čísla, super. Pokud jsou to soft skills, bylo by dobré zeptat se přímo kolegů, zda jste jim tehdy opravdu pomohli nebo to byl jen Váš pocit. My lidé se nevidíme objektivně. Buď si o sobě myslíme moc, nebo zase málo. Ženy, když mluvíte o své hodnotě pro firmu a proč by Vám měli přidat, zaměřte se opravdu na to, jaký dopad má Vaše práce na ostatní. Tím neztratíte svou „ženskost“ a protější straně nerozbijete jejich zažitý stereotyp.
  6. Practice! Nacvičovat doma sám před zrcadlem nebo s někým, komu věříte. Přehrát si scény, které by se mohly stát. Projít si znova a znova body, kterých jste dosáhli. Abyste šli opravdu připraveni na schůzku.

Na schůzce. Nebýt emocionální. Zachovat se podle situace. Myslím, že v takových chvílích také poznáte pravou osobnost svého šéfa.

  • Když půjde vše hladce a plácnete si… Gratulace! Málokdy to tak ale je. 
  • Pokud řekne striktně ne, aniž by si Vás vyslechl, je to red flag. Měli byste uvažovat nad změnou manažera/firmy.
  • Pokud si s Vámi sedne, probere s Vámi bod po bodu Vaše poznámky, bude mít k tomu svůj názor, seďte a naslouchejte. Zachovejte klid a buďte zticha. Můžete se dozvědět spoustu věcí, které Vám do teď unikaly a které by Vám mohly dále pomoci. Pokud opravdu nebude mít budget, zkuste si vyjednat něco jiného než finanční věci (pokud jsou na seznamu Vašich priorit). Nebo se ho zeptejte, kdy by ten budget mohl být, abyste si nastavili časový rámec. Nebo co byste mohli udělat ještě navíc, abyste mohli dosáhnout povýšení. Tak či tak ze schůzky musíte odcházet s nějakým pevným výsledkem, a ne s otazníkem ve vzduchu.

Na co si dát pozor?

  • Nesrovnávejte se s kolegy. Nikdy nevíte přesný background. Můžete porovnávat jabka s hruškami.
  • Neberte hned první nabídku nebo neberte nabídku hned na místě. Poproste o čas na rozmyšlenou.
  • Začnete shora, ne zdola. Lepší je si říct trochu vyšší částku a pak postupně jít dolů. Nahoru se jde fakt těžce.

A úplně nakonec. Nebojte se NE. Kdybyste se vším souhlasili se svým šéfem, neříkalo se tomu vyjednávání. Vyjednávání se konají vždy, když protější strany jsou v neshodě. Vždy si říkejte, co se může nejhoršího stát? Pokud jste dobří, práci v dnešní době, a zvláště v ČR, najdete hned.

###message