KONCENTRACE A FOCUS – DALŠÍ TÉMA PRO FUTURE OF WORK?

Nedávno se nám stala taková jedna věc. Nechci ji nazvat nepříjemná nebo příjemná, spíše prostě běžná věc. Museli jsme se rozloučit s jednou naší kolegyní. L je chytrá a přátelská, nicméně si vztah k recruitmentu nevybudovala, takže bylo lepší pro obě dvě strany, aby odešla a našla si něco, co jí bude bavit. Přeju ji štěstí v životě.

Při našem posledním rozhovoru, kdy jsme se rozešly maximálně v dobrém, jsem se L snažila dát feedback co a proč, a naopak zjistit, co se nám moc nepovedlo. Zjistila jsem mimo jiné, že práce z domova/remote pro L nebyla ideální a nemohla se soustředit ani v Hubu.

Myslím, že další téma Future of work aka Wisephora.com, které se bude konat 31. Května lidi, (Doufám, že se tam uvidíme!) by mohlo být „Jakým způsobem pomoci svým lidem, aby se mohli na práci soustředit“, nebo „Jak hacknout mozek, aby fungoval tak, jak my chceme“. No, bude tam mluvit Petr Kadlec, úžasný neurovědec s skvělým smyslem pro humor. Už se na něj těším.

Ale abychom moc neodbíhali od tématu, v poslední době doháním resty s CZpodcastem a narazila jsem na ten „Hacking mozku“ s Jankou Chudlíkovou. Společně s feedbackem od L mě to inspirovalo napsat tento článek.

Janka zmiňovala v podcastu o neklidu dnešní doby, kdy dnešní děti nejsou schopné sedět v klidu na jednom místě a soustředit se jednu věc. Moje sestra (16) není schopná u rodinné večeře pustit mobil z ruky: messenger, facebook, snapchat,… Takže na ni zvýším hlas, aby ten mobil odložila. Ach ta závislost na dopaminu!

V tu chvíli jsem si uvědomila, že dělám dost často úplně to samé. Píšu email, odpovídám lidem na facebooku, na Slacku, čtu si facebook statusy, jedu si videa na 9gag, do toho si pouštím podcast, abych nakonec zjistila, že nemám žádné relevantní informace ani z jedné činnosti. Někdy se mi povede napsat email špatnému člověku, oslovit ho jiným jménem, pošlu mu úplně špatný projekt jenom kvůli tomu, že multitaskuju.

Mozek prý stíhá maximálně 3-4 procesy, jinak pak nastávají fatální chyby. Navíc vůbec nejsem efektivní… No, tady to vidíme. Přitom vůbec nezáleží na tom, jestli jsem v Hubu mezi 50 lidmi v open space, v kavárně nebo sama doma.

(Zrovna píšu tento článek v kavárně (Místo) a do toho odpovídám na miliony dotazů Ha An. A psaní článků je zrovna činnost, při které potřebuju maximální koncentraci. Proto je píšu většinou v noci.)

Zkoušela jsem Pomodoro, co doporučoval Filemon, ale mně osobně to nefunguje. Doporučená intervaly jsou 20-5-20-5… Můj mozek ale potřebuje 10 – 15 minut na to, aby se začal na nějakou činnost koncentrovat. Jasně, že tam můžeme nastavit různé intervaly dle našich potřeb, ale když zapnu pomodoro program, mám pocit, že více sleduju ty minuty na pomodoru než svou práci.

Co jsem teda musela radikálně udělat je, vypnout všechny notifikace na mobilu a na macu. V nejbližší době nejspíše zavedu ještě hodiny, při kterých vypnu úplně všechny sociální sítě a slacky, abych se soustředila na složitější práci. Peak mozku je prý mezi 9:00 – 11:00 ranní a 15:00 – 17:00 odpoledne. Stačí prý bliknutí nebo lehká vibrace mobilu a mozku to flow uteče a je dost možné, že se už se do něj nevrátí. Tak mi v těchto časech nikdo nepište ani nevolejte. Dík! 

Další věc, kterou řešíme dost často je focus. Na rozdíl od koncentrace – což je proces, tak focus jsou priority, na kterých bychom měli pracovat, abychom byli úspěšní. Zjišťuji, proč jsme byli v některých měsících úspěšní a měli jsme placementy (placement = úspěšné dosazení kandidáta na danou pozici), a některé měsíce byly horší. Focus! Vybrali jsme si špatného klienta, špatný projekt, na který jsme se soustředili, a strávili na tom tolik času – bezvýsledně.

Pracujeme nyní na tom, abychom se focusovali na ty správné, kde nám to bude dávat smysl a přinese to výsledky. Ale tak znáte to. Nikdy neodhadnete, jak se věci vyvinou.

Janka také zmínila v podcastu důležitou věc – největší výhodu bude mít v budoucnu ten, který se dokáže soustředit (koncentrace) a bude umět věci prioritizovat (focus). Souhlasím.

Prosím vás, kdo z vás má nebo měl podobné problémy a jak to řešíte? A vy, co dosáhnete stavu flow, co vám k tomu pomáhá?

###message