FÉROVÁ FIRMA?

Minulý pátek jsem byla na HR Meetupu, který pořádá Jeanne. Koná se každý první pátek v měsíci a bavíme se na téma práce, pracovní prostředí, future of work, performance review apod. No, klasika. Poslední téma před létem byla remote práce. Před létem se to celkem hodí. 😀

V poslední době to velké firmy jako IBM nebo Honeywell vzaly docela radikálně a zrušily všechny remote práce… Nebo aspoň to takhle prezentovala média. Měli jsme představitele z IBM a Microsoftu, aby nám odvyprávěli svůj příběh.

Pravdou je, že IBM zavedlo on-site práci pro marketing oddělení v USA. Jak to potom bude pokračovat pro další oddělení, to ještě uvidíme. To vše má podpořit kreativitu a podle studie z Harvardu vznikaly nejzásadnější objevy tam, kde se vědci setkávali. Říká se tomu Water Cooler effect – setkávání v kuchyňce. Uvidíme, jaký efekt to bude mít tady.

Microsoft svým lidem na druhou stranu stále nabízí flexibilitu v této oblasti. Takže nic zásadního se tam nezmiňovalo.

Když přišel na řadu Honeywell, bylo to zajímavé. Znáte ten příběh o CEO, který přišel jednou náhodně do jedné z jejich poboček a nenašel v officu nikoho kromě recepční? To byl ex-CEO Honeywellu. (Ne, že by ho, kvůli jeho spontánnímu rozhodnutí jet nečekaně zkontrolovat dění v terénu, učinili „ex“.) Když viděl prázdnou budovu, byl lehce otřesen: “Proč zaměstnanci vůbec do officu nejezdí? Jak máme dělat inovace, když se nebudeme vůbec setkávat?”

(Nebo si mohl taky říct něco úplně jiného, ale tohle je oficiální verze.)

Tak si udělali research a podle nasbíraných dat se rozhodli, že remote práci zruší všem. Taky uvedli, že Water Cooler effect byl jedním z důvodů.

Je zajímavé, jak vnímají tyto změny lidi shora, a pak jednotliví lidé zdola. Někomu samozřejmě nevadí docházka do officu, ale ti, kteří mají celodenní cally, včetně nočních hodin, protože ČR a USA… A druhý den mají být v 9h ráno v práci a odejít mohou až v 5:30. Přijde mi to trochu vytržené z kontextu. A mají 2(?) dny home office/remote ročně, o které musí požádat předem HR a management. How cool is that?! (Zdroj informací raději nebudu jmenovat, ale má zkušenosti s prací v Honeywellu.)

Připadalo mu (tomu člověku) nespravedlivé, že i když dá té firmě něco navíc, stejně to nikdo neocení. To něco je myšleno – čas a energii strávenou prací, kterou by mohl normálně odmítnout, protože je mimo pracovní dobu. Místo toho se té práce ujme. Nevidí však žádnou pozitivní zpětnou vazbu.

Hned jsem si vzpomněla, jak jsem jednou musela řešit svou pondělní nepřítomnost v officu, když jsem celý víkend strávila na konferenci, včetně after-party. (Ano, omluvila jsem se včas.)

Kdo chodíte na konference, tak víte, že nejlepší známosti a konexe potkáte až na těchto party. Networking tomu běžně říkají. Já mám raději slovní spojení „making friends“. Nejlepší kandidáty a klienty jsem většinou získávala postupně přes přátele, které jsem potkala na těchto akcích.

Anyway, byla jsem nařčená za to, že jsem nepřišla do práce. Bylo mi naznačeno, že ví, že jsem minulou noc trochu přebrala a že to není dostatečný důvod si vzít home office. V tu chvíli mi úplně zasvítila v hlavě kontrolka: „Proč tady dělám práci navíc o víkendu, když moji kolegové tráví čas odpočinkem, a nakonec dostanu akorát vynadáno?!“ Řekněte, kolikrát se Vám stala taková pitomost v práci, která Vás úplně demotivovala k tomu, dávat cokoliv navíc té firmě?

Jasně. Nejlepším řešením by bylo si to tehdy na rovinu říct, co si myslím. Byla jsem ale v šoku, takže jsem ze sebe nedokázala dostat ani slovo. (V hlavě jsem kopala nohama na všechny strany. 🙂 )

Bude se teď něco podobného dít v těchto firmách? Uvidíme. Budu bedlivě sledovat. Upřímně, tohle zavedení povinného chození do officu mně osobně připadá spíše jako potřeba micro-managementu shora.

Přemýšlím, co mi na zrušení home officu vadí nejvíc, a myslím, že je to ta nedobrovolnost a nedůvěra. Já bych do officu klidně chodila každý den od rána do večera, kdyby mi to dávalo smysl. Ale takhle…

Jak to říkal Martin Palička z Etnetery? „Raději tady budu vytvářet pracovní prostředí pro 97% lidí, kteří budou poctiví a dají do toho vše, než pro 3% lidí, kteří by tak či tak podváděli.“

No, nakonec jsem si založila svou společnost, kde si pravidla určuji sama.

PS: Jasně, že někomu remote práce nevyhovuje, či se na to ani nehodí. Nebo jsou práce, u nichž home office nejde – třeba ve výrobnách a továrnách. Asi těžko nařežete nějaké plasty vzdáleně. U těch profesí a lidí, kde by remote práce šla, nevidím důvod, proč ho aspoň částečně neumožnit.

PPS: Pozor! Remote práce neznamená jenom home office.

###message