ZAČÁTEČNICKÉ FUCK-UPY

Kdo pracuje v recruitmentu, bude nejspíše vědět. ITáci si stěžují, že dostávají desítky nabídek, z čehož většina je irelevantních. Navíc jsou emaily víceméně copy-paste. Recruiteři neumějí používat hlavní komunikační kanál ITáků – Twitter. Neznají github, neznají Stack Overflow a už vůbec nic neví o technologiích. Pletou si Javu s JavaScript atd.

Přiznám se jako první. Je to pravda!

Když jsem před 3 lety začala oficiálně hledat a nabírat lidi v IT, dělala jsem chyby přesně v tomto pořadí:

Volala jsem lidem a něco jim nabízela, aniž bych pořádně chápala, čím se zabývají, nebo co hledá klient. Navíc jsem nevěděla nic o tom, že existuje nějaký back-end nebo front-end, natož že na back-end se používá jiná technologie než na front-end. C# vývojáře jsem se ptala, zda tu appku vyvíjí na Windows nebo Linux! 

Dále mi někdo poradil, že je rychlejší, když si vytvořím template, kde jen upravím jméno a pošlu kandidátům. Někdy jsem to jméno rovnou vyškrtla a poslala jen „Hello“ nebo „Dobrý den“. (Někdy se mi podařilo někoho oslovit i jiným jménem, než má v občance.) Ten email byl dlouhý, slova neosobní a popis projektu oxymóron od „zajímavý“. Jméno klienta jsem samozřejmě schovávala do poslední chvíle, o budgetu nemluvě.

Github a Stack Overflow … co to je? K čemu to je? Technologie, jasně! Máme tady Javu, C# a C++. To bylo všechno, co jsem věděla. Java a Java Script, to je stejný ne? Jen to Script vzadu je nějaký divný.

Začátek používání Twitteru bylo lehce pekelný. Nepoužívala jsem to ani já. Jak to přesně řekla Tyler, nesdílela jsem tam nic svého. Bullhornem jsem začala všechny na všech sociálních sítích spamovat nabídkami práce. I když jsem měla nula, nula nic followerů na Twitterů, stejně jsem to tam házela. Nic jiného mě nezajímalo. (Mimochodem, pokud hledáte lidi z Indie, Bullhorn je na to ideální.)

Dobře, z chyb se člověk učí. Čím víc jich udělá, tím víc zkušeností nabere, ne? Těch chyb tady bylo opravdu hodně. Není jich ale nikdy dost. Neudělat pár zásadních chyb, nezjistila bych, jak špatný je ten pocit trapnosti, když se na to přijde. A to nechceš!

###message