RECRUITERKA ZDRAVÍ Z VIETNAMU

Po dlouhé době jsme se rozhodli, že se zase podíváme do Vietnamu, tentokrát na jih – Saigon, kde jsem ještě nikdy nebyla. A jelikož mě Vietnam vždy jako země zajímal, rozhodla jsem se udělat sondu do místního IT trhu. Jak jinak. O ničem jiném psát už ani neumím.

Úplně natěšená jsem začala organizovat různá setkání. Ptala jsem se svých kamarádů, jestli někoho tady neznají, a k mému (ne)překvapení tady má GoodData celou svou outsourcovanou pobočku vývojářů a QA. Tak mi poslali kontakt na jejich Dev Lead Ngoc, na Hunga, který má celou pobočku na starosti a se kterým Filemon dělal ještě za dob Systinetu, a pak se tady objevil ještě Machaně, taky ex-Systinet.

Background mých zdrojů:

Ngoc dělá v IT už přes 6 let od dob Systinetu. Pak na rok odešla do jiné firmy a teď je opět v týmu Hunga a dělá pro GoodData šéfku vývoje.

Hung dělal vývojáře v Systinetu, založil později pobočku ve Vietnamu a teď dal zase dohromady tým pro GD.

Machaně neboli Robert Macháček dělal kdysi pro Systinet, potom měl na starosti hiring pro HP ve Vietnamu a v současné době zde má svou firmu RnD4U, kdy pomáhá firmám i jednotlivcům vyvinout aplikace, které potřebují pro svůj business.

Svět je malý! Říkám to pořád. Tak se setkáváme postupně s každým z nich a ždímám z nich informace, jak to jen jde. Za tu chvilku (4 dny), co jsme byli v Sai Gonu jsem toho bohužel víc nestihla.

IT trh je na začátku velkého boomu. Je tady spousta větších firem, v menší míře startupy. Je vidět, že lidi preferují jistotu než risk. Proto se třeba raději hlásí na práci do velkých firem: HP, CSC, FPT (největší IT konzultantská společnost ve Vietnamu), Bosch atd.

Při hiringu nových lidí stále používají jako hlavní zdroje:

Reference
Pracovní portály. Největší 2 portály pro IT jsou Vietnamworks.com a ITviec.com. Zahlédla jsem ještě další jako jobtown.co, ale podle toho, co říkaly moje zdroje, největší úspěch mají první 2 zmíněné.
Headhunterské služby se zde využívají jen na pozice architektů, opravdu seniorních vývojářů nebo když firma chce založit pobočku a potřebuje nahirovat Dev manažera. Feečka jsou 2 platy.

Tři města, ve kterých najdeme větší koncentraci IT firem: Ho Chi Minh (největší IT trh), Ha Noi a Da Nang. V další městech jsou nabídky v menším měřítku. Vidím i při hledání pozic dle lokalit – nabízejí se tato 3 města a „Other locations“. Putují sem masivní investice. Např. Japonské firmy sem stěhují své pobočky z Číny, pochopitelně z politických důvodů.

Inzerované pozice pro porovnání[1]:

Ho Chi Minh – 747 pozic
Ha Noi – 589 pozic
Da Nang – 50 pozic
U ostatních to bylo do 20 pozic, většinou jednotky.
Před 2 lety na trhu převládaly ještě MS technologie, v současné době je to hlavně Java EE. Další hledané technologie jsou PHP, JavaScript, ale třeba Python nebo Ruby nebo jiné ne-enterprise technologie zde skoro nenajdeme. Možná jednu dvě pozice. Za to mobilní appky jsou čím dál více vyhledávané, jak android, iOS, tak i hybrid.

Školství pro IT

Ngoc zmiňovala, že každá VŠ vytváří v poslední době obory pro IT, ať už se jedná o ty lepší – Dai Hoc Bach Khoa (University of technology) a Dai Hoc Khoa Hoc Tu Nhien (University of natural sciences), tak i jiné university, třeba zemědělská.

Málokdy se při studiu těchto oborů pracuje a studenti se soustřeďují jenom na studium, které je opravdu náročné.

Co mě potěšilo, je poměr žen a mužů, co studují IT obory. V jejím ročníku bylo 300 lidí a 50 z nich byly holky! (V jejím současném týmu je 40 lidí, z toho 10 holek – hodně v QA.) Mnohem lepší poměr než v ČR. Samozřejmě školu celkově dokončí tak třetina lidí. Asi také podobné jako v ČR.

Mzdy a benefity ve Vietnamu

Je to stále levnější než v ČR, ale rozdíl není tak signifikantní. Rozhodně je ale stále levnější než Indie, tvrdí Machaně.

Juniorní vývojáři dostávají range mezi 500 – 1000 USD měsíčně. Ti opravdu dobří mohou dosáhnout až 1500 – pokud mají excelentní AJ i technické znalosti, popř. už i nějaké zkušenosti během školy.

Mid – level tak do 1500 USD a senioři pak až 2000 USD. U architektů může mzda jít do 3000 USD.

Benefity nejsou tak rozmanité jako v ČR. Ale není to úplně špatné.

13. Plat je nutnost, kterou každá firma musí nabízet. Něco jako +1 týden dovolené navíc v ČR. Opravdový benefit je pak 14. a 15. plat.
12 dní dovolené je ze zákona. Pak je tu tak 10 dní státních svátků, a když náhodou nějaký svátek vyjde na víkend, mají volné pondělí.
Hodně ocení jazykové kurzy, hlavně angličtina.
Flexibilní pracovní doba a třeba občasný home office. Teď má Ngoc 2 dny HO v měsíci.
Další věci jako občerstvení na pracovišti – ovoce, instantní nudle, kafe a podobné věci se také cení, ale není to tak důležité.Jak víte, ve Vietnamu se pije jen „cafe fin“ – vnské kafe, které se dělá v odkapávači. Navíc každý musí mít svůj fin. Moje představa:

Zdravotní pojištění – když firma zaplatí nějaké rozumné zdravotní pojištění pro své lidi, bere se to jako velké plus. To základní pojištění je tady k ničemu. Ani vás neošetří pořádně v nemocnici a všechno byste si museli platit zvlášť.
Je také dobré si s týmem jednou za měsíc zajít na večeři, pivo, karaoke a sdružovat se. Nebo ještě lepší – vzít celou firmu a jet s nimi třeba do Thajska nebo někam po Vietnamu na dovolenou.
O tom, jaké jsou tady náklady a život, napíšu v dalším postu.

Firemní kultura

Firemní kulturu řeší velké firmy. U menších firem vidíme zřídkakdy. Nemohu však 100% potvrdit, protože moje zdroje jsou spíše z větších firem. Každopádně když jsme byly u Machaněho v officu, tak vypadali jako jedna velká rodina. Nemají napsané žádné firemní motto, nebo firemní pravidla. Ostatně, ve Vietnamu se na psaná pravidla stejně moc nehraje.   Zjistím do příště víc.

Co rozhodně preferují, je liberálnější a volnější přístup manažerů. Proto raději pracují pod Evropskými manažery, kdy je možné manažerům říct, že nemá pravdu, a rozumně se dohodnout. U asijských manažerů – Japonsko a Jižní Korea – nemožné, Čína – politické důvody, a i Vietnamští manažeři/manažerky jsou občas dost tvrdohlaví macho.

Ngoc mi ještě říkala, že zde putují příběhy o japonských firmách, kdy musíte přijít do práce přesně na 8:00 a odejít v 17:00. Pokud přijdete v 8:01, odečtou vám celodenní výplatu, ale stejně musíte ten den odpracovat. Šílenství!

Nedostatky

Největší nedostatky, které mají talenty ve Vietnamu? Angličtina a in-depth znalosti programování v té kreativní oblasti. IT rozkvět nastal relativně nedávno. Až v současné době máme první generaci těch zkušenějších lidí.

Dobrou angličtinu by tady člověk pohledal. Nová generace mladších ITáků bude mít určitě lepší AJ než ta současná, není však ještě pravidlem, že by každý člověk v IT uměl mluvenou AJ. Pokud pracuje třeba pro Japonce, musí se učit japonsky, protože dokumentace se píšou v japonštině.

In-depth znalosti – najdeme zde spoustu skvělých programátorů ve smyslu – když jim dáte zadání, oni ho udělají. Nevymlouvají se tolik jako Indové. Nemají na to dost dobrou angličtinu, takže si to musí odmakat kódem.   Nicméně design architektury, vymýšlení vlastního řešení, to zde zvládnou jen ti nejlepší – architekti. Ngoc zmiňovala, že Atlassian chtělo kdysi v Saigonu postavit oddělení o 50 lidech a nakonec našli jen asi 20, tak to pak zavřeli. Důvod – AJ a znalosti.

Uff, dlouhý článek! Sorry, že to tady utnu, ale jdu se koukat na západ slunce. Pokračování příště…

[1] Zdroj: https://www.vietnamworks.com/it-software-jobs-i35-en

###message