„JAK SE UDRŽUJETE UP-TO-DATE VE SVĚTĚ TECHNOLOGIÍ?“

Základní otázka, kterou pokládám při rozhovoru s kandidáty. Většinová odpověď je internet – Twitter, články, blogy, online kurzy, málokdy někdo řekl podcasty. A když už, tak to byly spíše zahraniční než české. Pravda, těch českých podcastů v ČR moc není. Ale kdyby Vás přece zajímalo, co je tady k mání, níže je seznam IT podcastů, které stojí za to checknout.

Nejstarší a také nejznámější bude CZPodcast. Kluci v tehdejším složení Jiřího Filemona Fabiána (Topmonks, Purposefly), Romana Dagiho Pichlíka (Creative Dock) a Romana Roumena Štróbla (???) rozjeli v listopadu 2006 tuhle skvělou audio show a nedávno natočili už 151. díl.

Původně se měl podcast zaměřovat čistě na java technologie. Tehdy ta java ještě hodně frčela a byla pro všechny cutting edge. Postupem času ale portfolio rozšířili o další technologie jako je ruby, později také javascript a teď už je to o všem zajímavém, co se děje v IT světě.

A nejen to. Některé podcasty byly věnované jednotlivým firmám – Apiary, Rockaway nebo Livesport. Skvělé pokud se rozhlížíte po novém projektu. Nebo když chcete vědět, jak fungují ostatní firmy, jak motivovat tým, o digitálním nomádství a spousta dalších cool věcí.

Z týmu mezitím Roumen odešel a zůstali jen Filemon a Dagi. Kluci jsou vskutku zábavní. Ať už se jednalo o techničtější témata jako AngularJS nebo informativnější podcasty o firmách a jejich produktech, nebo si jen povídali mezi sebou. Nikdy jsem se nenudila.

Nedávno jste mohli narazit třeba na kafemlejnek.tv, který natáčí Petr Ferschmann (ex-ABRA) a Honza Novotný (FG Forrest). Jak znám Petra, trochu jsem se bála, že bude mluvit jen on a nepustí ostatní ke slovu, ale kamera ho usměrnila. 

Natáčejí, na rozdíl od CZPodcastu, videocasty. Témata do teď byla hlavně kolem IT. Nejlepší mlejnek dle mého názoru byl podcast s kluky z Automattic (WordPress) a jejich kultuře. Mají za sebou 13 dílů a zatím to vypadá na pravidelná vydání.

Dalším oblíbeným podcastem je Devminutes Jirky Pénzeše a Michala Mictech Těhníka. Pyšní se v současné době 29 díly. Témata jsou technologická, o konferencích a digitální nomádství.

Kdysi tady byl ještě Bruskodu s Robinem P. (už tam dlouho nic nebylo), mladypodnikatel.cz – to je spíše zaměřené na freelance/podnikatele (překvapivě) a nějaký mobilní podcast, jehož jméno si Jirka P. nepamatoval. 

A Šraky (Michal Šrajer) začal natáčet podcasty o Štěstí v práci.

Kdybych měla podcasty porovnat, tak témata i hosté jsou podobní. Česká IT scéna zas tak velká není, co si budeme nalhávat. I když ale byli stejní hosté, a teď myslím třeba Borka B., tak každý podcast se zaměřil na trochu jinou oblast. Stojí za to zkusit si poslechnout pár dílů a určitě si najdete mezi nimi oblíbený styl. Výhoda je, že pokud nemáte tak dobrou angličtinu, tohle je skvělá alternativa.

Toto jsou IT podcasty, které poslouchám/znám. Víte ještě o nějakých dalších českých podcastech, které stojí za to si poslechnout?

###message